• Staatssecretaris Van Dam op werkbezoek in glastuinbouw

Staatssecretaris Van Dam op werkbezoek in glastuinbouw

Gewasbescherming, de afzet voor sierteeltproducten, energievoorziening via ‘Het Nieuwe Telen’ en plantgezondheid, dit  waren de belangrijkste onderwerpen die gisteren aan de orde kwamen tijdens een werkbezoek aan de glastuinbouw van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in het Westlandse De Lier.
 
De bewindsman was te gast bij sierteeltbedrijf Arcadia Chrysanten, waar hij werd ontvangen Steef van Ruijven en René Eikelenboom die de naam ‘Growers of the Year mogen dragen. Arcadia legt zich toe op een breed assortiment tros- en pluischrysanten. Bij het bezoek waren namens LTO Glaskracht Nederland ook aanwezig voorzitter Nico van Ruiten en Joris Baecken, bij LTO  portefeuillehouder Plantgezondheid.
 
Geïntegreerde bestrijding
Veel aandacht bij het bezoek ging uit naar de geïntegreerde bestrijding van spint, mineervlieg en trips. Van de kant van zowel LTO Glaskracht als beide ondernemers werd de noodzaak benadrukt van goed werkende correctiemiddelen. Eenvoudigere toelating van natuurlijke middelen en meer onderzoek zijn essentieel voor de toekomst van de sierteeltsector.
 
“De markt eist schone producten. Door het voortdurend verdwijnen van effectieve middelen, wordt dit voor chrysantentelers een bijna onmogelijke uitdaging. Minder goed werkende middelen moeten steeds meer worden gebruikt en dat is niet wenselijk. De bestrijding van trips wordt steeds moeilijker, aldus Eikelenboom”.
 
Dialoog
Van Dam bezocht de kwekerij mede ter voorbereiding van de Dialoog Duurzame Gewasbescherming, die morgen in Nootdorp plaatsvindt. Hierbij staat centraal  de dialoog de versnelling van duurzame gewasbescherming door onder meer ketencertificering.