Weblog Archief

27 november, 2015 - 10:25
Ruimte op de mestmarkt en ruimte binnen onze vereniging om een mening te geven. Dat is waar deze blog over gaat. Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat Jaap Haanstra vorige week pleitte voor het laten schieten van de derogatie voor de sectoren. Hij deed dat op basis van een besluit van de landelijke vakgroep Akkerbouw. Deze uitspraak heeft nogal wat stof doen opwaaien binnen onze vereniging. Verontruste leden meldden zich bij het Informatiecentrum en een aantal afdelingen heeft officieel haar bezorgdheid uitgesproken.
29 april, 2014 - 20:46
De afgelopen maanden ben ik elke keer weer verbaasd over de manier waarop besluiten tot stand komen. Ik neem elke dag besluiten, sommige bewust, anderen intuïtief en weer anderen na er lang over nagedacht te hebben. Enkele van mijn beste besluiten nam ik zonder er lang over na te denken, minder gelukkige, besluiten nam ik na er lang over nagedacht te hebben. Zo zie je maar, de mate van succes hangt niet af van het proces dat eraan vooraf ging.
 
17 maart, 2014 - 14:39
De PAS blijft een struikelblok voor de politiek. Dat bleek ook vorige week weer. Al op 10 december jl. debatteerde de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de PAS in de Natuurbeschermingswet op te nemen. De Kamer kon het debat toen niet afronden en het werd uitgesteld. In januari stond een vervolgoverleg gepland. Maar toen gooide de kwestie Weekers roet in het eten. Er werd vol goede moed een nieuwe datum gepland: dinsdag 11 maart. Maar ook op die datum is het debat niet doorgegaan. De reden?
23 januari, 2014 - 12:41
Afgelopen week was ik samen met mijn collega bestuurders Albert Jan Maat, Kees Romijn en Maarten Rooijakkers in Berlijn op de Grüne Woche. Een jaarlijks terugkerend evenement over de agrarische sector, waarop Nederland prominent vertegenwoordigd is. Er waren prachtige paviljoens, goede sprekers en de innerlijke mens kwam niets tekort. Wat me elk jaar weer opvalt, is hoeveel moeite er genomen wordt om stil te staan bij het belang van de sector. Lovende woorden van de minister, gerenommeerde sprekers met boeiende betogen en uitgebreide ontvangsten.
21 januari, 2014 - 10:15
Nederland koploper wereldvoedselranglijst

13 december, 2013 - 14:50
Anders dan nu te lezen is in de krant, gaat LTO voor de melkveehouderij in Nederland. De brief van de Staatsecretaris van gisteren bevestigt dit nogmaals. Jammer dat een goed initiatief – de toekomstvisie van LTO en NZO – zo verkeerd vertaald wordt door enkele media.

In de visie pleiten LTO en NZO voor het behoud van de melkveehouderij in Nederland. Kan dat grenzeloos? Nee! Maar laten we eerlijk zijn, dat weten de meeste melkveehouders zelf ook wel.
10 december, 2013 - 13:59
Het ganzenakkoord is geklapt. En dat is een gemiste kans op een verantwoord ganzenbeheer. Ik heb het al eerder gezegd: afspraak is afspraak, dat is waar ik voor sta. En we hadden met elkaar duidelijke afspraken. Helaas was er bij de partners die het ganzenakkoord ondertekend hebben te weinig vertrouwen  dat deze afspraken ook daadwerkelijk nageleefd konden worden. En dat is precies waarom het akkoord geen stand kon houden.

7 november, 2013 - 10:02
De laatste twee weken staat “water” in mijn leven nog meer centraal dan anders. Naast dat het dagelijks met bakken uit de hemel komt, ben ik er ook vakmatig mee bezig. Vorige week heb ik er tijdens de Nationale Bestuurlijke Conferentie Zoetwater in Den Bosch en tijdens de bijeenkomst DLG over het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer in Utrecht een presentatie over gehouden. Deze week mag ik tijdens het Deltaprogramma “Samen sterker uit de crisis” het waterbeleid van LTO in een paar minuten neerzetten.
14 oktober, 2013 - 13:10
“Agrarisch Natuurbeheer” klinkt misschien abstract, maar dat is het niet. Het staat volop in de belangstelling van de politiek en de natuurorganisaties. Het gaat over de vraag op welke manier landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Dat ze dat doen, daar ben ik van overtuigd!
 
8 oktober, 2013 - 11:02
Ganzenakkoord uitgesteld: werk aan de winkel voor de provincies

Het kan u niet ontgaan zijn: het Ganzenakkoord is uitgesteld.  Verstandig, want we konden niet anders.  Wat mij betreft komt er van uitstel in dit geval geen afstel. Het akkoord is hard nodig. Als ik uit mijn eigen raam kijk, zie ik waarom. Op het perceel tegenover mijn huis in Oude Niedorp barst het van de ganzen. Het is illustratief voor de constatering dat het ganzenprobleem deze zomer alleen maar erger is geworden. De populatie is toegenomen in plaats van afgenomen.

Pagina's